Hannu puhui Rohkeasta elämäntavasta joka on tässäkin blogissa olevan Hannun kirjoittaman tekstin taustalla. Jotain voi myös päätellä kuinka näkyä pyrittiin vahvemmin jalkauttamaan kaksi vuotta myöhemmin Tampereen Kristus-päivässä. Tässä kuvassa tuotiin esiin tuota Rohkeaa elämäntapaa.
Jatkan blogisarjaani Hannu Hatanpään kantamasta ja julistamasta näystä, jota taas omalta osaltani olen itsekin kantamassa. Asiaa alustin tarkemmin täällä.
Jeesus puhuu kuinka uusi viini on laskettava uusiin leileihin. Toki ymmärrän, että tässä kohdassa ei ole kyse suorastaan rakenteellisesta uudistumisesta. Kuitenkin näen, että kun ajatus ja näky on uusi, täytyy myös rakenteet olla uudet. Mikäli koitamme sovittaa uutta herätystä vanhoihin malleihin ja rakenteisiin, tulee joko herätys lakkaamaan taikka sitten rakenteet menevät uusiksi. En tiedä missä määrin Jumalan antaman herätyksen voi estää taikka toisinpäin ajateltuna voiko Jumalan antaman herätyksen synnyttää? Hannu kirjoittaa tästä asiasta seuraavanlaisesti:
Evankeliumiin liittyvä uusi elämä on liian voimakasta pysyäkseen vain ihmisten rakentamissa instituutioissa. Tämä ei tarkoita, etteikö kirkossa pitäisi olla rakennetta tai järjestystä, mutta niiden pitäisi olla niin joustavia, että ne pystyvät pitämään sisällään uuden viinin voiman. Meidän on annettavan Kristuksen uuden elämän luoda rakenteita. Rakenteet eivät voi luoda uutta elämää.
Alkuseurakunta eli yhteisöllistä elämää ja liikkui kodista kotiin, koska heillä oli Kristuksen elämää – ei sen tähden, että yrittivät hankkia Kristuksen elämää esimerkiksi uskonnonharjoituksen kautta. He vaikuttivat evankeliumin etenemiseen koko yhteiskunnassa. He eivät toimineet näin vain kirkon takia, vaan ennen kaikkea Jumalan valtakunnan etenemisen tähden. Heidän kirkkonsa ”koodi” oli Kristus itse. He eivät seuranneet jotain kaavaa tai muottia, vaan elävää persoonaa. Juuri tämä on kaikkein keskeisintä transformaatiossa: Elävän persoonan, Jeesuksen, rohkea seuraaminen, aina ja kaikkialla. Näin on mahdollista olla rakentamassa myös Jumalan mielen mukaista kirkkoa ja siihen liittyvää uudenlaista seurakuntakulttuuria. Kun olemme mukana rakentamassa seurakuntaa, joka miellyttää Jumalaa eikä ihmistä, olemme matkalla oikeaan ja hedelmälliseen suuntaan. Silloin meillä on toivoa muutoksesta.
Itse olen kulkenut viime vuodet samoissa ajatuksissa, joka johtaa vääjämättä kysymykseen: olemmeko uskollisia käskylle, teemmekö opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia? Hannu tulee saman kysymyksen äärelle:
Mutta olemmeko todella valmiita muutokseen ja esimerkiksi siihen liittyvään vaivannäköön? On nimittäin kyse opetuslasten tekemisestä, ei vain hienojen teologisten esitysten laatimisesta. Ihmisistä huolehtiminen, heidän opettamisensa ja oikeaan ohjaamisensa on vaativaa työtä, mutta silti Jeesus antoi opetuslapsien tekemisen meidän tehtäväksemme. Ensimmäiset apostolit eivät yrittäneet saada ihmisiä vain kirkkoon, vaan he halusivat nähdä Kristuksen saavan muodon kansansa keskellä ja tämän uudistetun kansan tuottavan kaikessa kunniaa Jumalan nimelle ympäri maailman.
Lähetyskäskyssä meitä kehotetaan tekemään opetuslapsia, ei vain kääntyneitä. Tässä käskyssä meitä kehotetaan opettamaan eteenpäin kaikki se, mitä Jeesus on käskenyt meidän noudattaa. Ensimmäiset apostolit toteuttivat uskollisesti Jeesuksen antamaa suurta toimeksiantoa. He saarnasivat evankeliumia, ja monet kääntyivät. Kun ihminen syntyy uudesti Jumalan armosta, hän on vasta hengellisen vaelluksensa alussa. Apostolit halusivat nähdä seurakuntien muuttuvan kohti Kristuksen kaltaisuutta, eli kohti hengellistä kypsyyttä ja aikuisuutta. Tämä oli heidän vahva työnäkynsä.
Emme voi koskaan toteuttaa lähetyskäskyä julistamalla Jeesusta vain syntien sovittajana; meidän on julistetta Jeesusta Herrana, joka haluaa hallita kaikkea elämää. Jokainen kristitty on Jeesuksen opetuslapsi koko elämänsä ajan. Jokaisen kristityn tehtävänä on opastaa toisia kristittyjä yhteisellä matkalla kohti Kristuksen kaltaisuutta. Elävä yhteisö on tällainen paikka, jossa raamatullinen opetuslapseus voi toteutua. Jos se ei voi toteutua, niin silloin kyseessä ei ole Pyhän Hengen hallitsema yhteys. Opetuslapseudessa ei ole kyse vain kristillisestä harrastuksesta, vaan siitä, että Jeesus on koko elämän Herra. Onko Jeesus todella kaikkien elämän osa-alueidemme Herra? Mistä löydämme sellaisen ihmisten elävän yhteyden, jota Pyhä Henki saa hallita?
Viimeiseen kysymykseen koitan monen muun kanssa vastata yrityksen ja erehdyksen kautta. Me tarvitsemme eläviä yhteisöjä ja opetuslapseusverkostoja! Olet tervetullut mukaan tähän työnäkyyn. Tulemalla mukaan MyFriends -valmennukseen on yksi konkreettinen tapa liittyä työnäkyyn. Valtakunnallinen valmennus alkaa Ryttylässä 15.-17.12 jatkuen 9.-11.2. Tule mukaan!